Diabetes: Livet fortsätter

Diabetes: Livet fortsätter

14 november – Beliece Day i världskriget. Vi vet att det är omöjligt att återhämta sig från honom, men finns det ett sätt att anpassa? Vi frågade de som har varit bekanta med sjukdomen länge. De återlämnades till hoppet och ett fullständigt liv för en insulinpump – ett progressivt verktyg för behandling.

Diabetes tillhör en grupp kroniska sjukdomar: botemedel för idag är omöjligt. Det är farligt med sina komplikationer – hjärtat, njurar, nervsystemet, störningar i matsmältningskanalen, synskador.

Cirka 382 miljoner människor i världen är sjuka med diabetes, och år 2025 kan denna siffra öka till 592 miljoner*. I Ryssland, enligt experter, cirka 10 miljoner patienter.

För att förhindra utvecklingen av sjukdomen är det viktigt att ständigt upprätthålla blodsocker på rätt nivå. Patienter med typ 1 -diabetes bör beräkna den erforderliga dosen av insulin (baserat på resultaten av mätningar av blodsocker, till exempel med en glukometer, och beroende på vad en person planerar att göra: äta, sova eller aktivt flytta) och ange det med en spruta eller en spruta. Som regel behöver sådana injektioner per dag minst fyra. Men det är svårt att beräkna mängden insulin, smärtsamma kottar kvarstår ofta från injektioner, dessutom, varje gång du behöver hitta möjligheten att göra en injektion.

14 november – Beliece Day i världskriget. Det grundades 1991 av International Diabetic Federation (MDF) och Världshälsoorganisationen (WHO). Anledningen är omfattningen av hotet som är diabetes. Syftet med andra världskriget för diabetes är att öka medvetenheten om diabetes – om antalet sjukdomar och hur man kan förhindra utvecklingen av denna sjukdom.

Att undvika många svårigheter gör det möjligt för en modern anordning för kontinuerlig insulinbehandling – en insulinpump, en slags sken av en bukspottkörtel. I en frisk person levereras kroppen ständigt med små delar av https://clinicafrancesadray.com/10-skal-att-vara-glad-att-du-ar-30-och-inte-gift/ insulin, vilket gör att du kan behålla den nödvändiga blodsockernivån, och under ätning producerar kroppen en ytterligare del av insulin. Pumpen imiterar kroppens normala funktion: insulin introduceras kontinuerligt. Till exempel levererar insulinpumpen från Akku -Kee Combo (Roche) en person med insulin var tredje minut, vilket ger 480 doser per dag. Samtidigt är det helt omöjligt inte bara för andra, utan också för patienten själv. Med insulinpomp kan du äta, spela sport eller vila när du vill. Det vill säga en person kan kontrollera sin sjukdom och inte anpassa sig själv och sitt liv till introduktionen av insulin. Många säger att efter övergången till pump-main insulinbehandling fick de handlingsfrihet, förbättrade livskvaliteten och någon tror att hans liv blev som samma diabetes.

Övervinna din rädsla

Varför inte alla är beslutade om en insulinpump? Vi kommer att lämna den ekonomiska frågan åt sidan: som det visade sig, även när det är möjligt att lösa den, finns det patienter som inte vill installera den. Vad skrämmer de sjuka? Vissa pratar om ovilja att vara "kedjad" till den medicinska utrustningen, känner fästning och beroende av pumpen (den förenar kroppen med en nål och kateter). Det är skrämmande att anföra terapi till enheten: ibland verkar det som om den här enheten är för komplicerad och den är inte lätt att hantera den. Den tredje kategorin vill inte avslöja sjukdomen: patienten bär ständigt med honom (på sig själv). Dessutom är behovet av en regelbunden nålbyte rädd. Konsultation med en endokrinolog eller klasser i diabetes hjälper till att dela med sig av dessa rädslor.

Berättelser

Inna, mamma till 14-åriga Lena: ”Dottern blev sjuk av diabetes för två år sedan. Jag bestämde mig för att mäta hennes socker på hennes väns glukometer, och en gång – 16.6! Kallade en ambulans, min dotter kom till sjukhuset. Diagnosen gjordes omedelbart. Hela familjen är i chock. En känsla av hopplöshet, ett barn som rusar i en hysteri. Kanske var det den mest fruktansvärda perioden i mitt liv. Men gradvis försonade vi, livet började förbättras. Lena fortsatte att studera i skolan, men professionella dansklasser var tvungna att sluta. Vi föreslog omedelbart att döttrarna installerade pumpen, men det var kategoriskt emot. Det fanns många ursäkter! Min man och jag insisterade inte – i sådana frågor måste barnet själv fatta ett beslut. Men för ett år sedan gick dottern till det diabetiska lägret – det fanns många barn med pumpar. Och Lena började tänka – kanske borde hon försöka? Hon bestämde sig, och hon gillade det: det viktigaste är att hon glömde injektioner och sprutor. Nu har Lena flyttat till gymnasiet och ingen utom mina närmaste vänner inser att hon har diabetes ".

Anastasia, mamma till 12-åriga Zhenya: ”Vi har varit bekanta med diagnosen diabetes i nio år. För ett år sedan, när läkaren lärde oss att installera basen och introducera insulin, visade hon hur hon skulle sätta den "sträckta" Boleus ** om till exempel på festivalen beslutar att dricka "Phantas". Enligt Zhenya insåg läkaren att han aldrig försökte Fantu. Hon blinkade och sa att det nu är möjligt! Och sedan gratulerade jag honom med orden: ”Alla pumpar samlas in i Schweiz manuellt. Grattis, nu kommer du alltid att ha dyra schweiziska klockor med dig!"

** Ytterligare dos insulin.

Victoria, 15 år gammal: ”Jag har varit diabetes i fyra år. Först var det skrämmande. Varje dag flera insulininjektioner. Obehaglig, smärtsam. Det är obekvämt att bära en glukometer och sprutor med dig. Som alla tonåringar ville jag inte sticka ut bland andra killar, och de frågade mig ständigt vad det är och varför. Och sedan lärde vi oss om pumpen … den första veckan var ovanlig, men sedan anpassade jag. Jag klär mig i skolan som alla andra, jag lägger bara pumpen i fickan. Och det blev bättre att känna: blodsocker normaliserat och behovet av insulin har minskat ”.

Natalia, mamma till 13-åriga Sophia: ”Insulinpumpen hjälper dottern att leda tonåringens vanliga livsstil: träffa vänner, gå på ett kafé, spela sport, resa. På sommaren åkte Sofya till norra Kaukasus, till Essentuki. Jag såg Chegem och honungsvattenfall, red på hästryggen. Hon är inte blyg över att prata om sin sjukdom, vid behov, på offentliga platser mäter den nivån på socker i blodet. Komplexa inte, leder en normal livsstil ".

Maria, 27 år gammal: ”Mot bakgrund av diabetes utvecklades min hårda komplikation snabbt – jag började tappa synen. Oftalmologer talade om operationen, men jag förstod att orsaken i diabetes, hoppades – om du tar kontakt med den, kan synen förbättra. Endokrinologer rekommenderade en pump. Efter en tid lyckades jag installera det. En månad senare kom jag till ett samråd med en ögonläkare, och det blev omedelbart tydligt att jag inte behövde en operation ".

Victor, 33 år: ”Tack vare Pompe har kvaliteten på mitt liv förändrats. Under de allra första dagarna efter installationen tänkte jag att nu när skadan som orsakats av diabetes på min kropp har minimerats kan du gå längre. Jag var en ivrig rökare, rökt sjutton år gammal och var säker på att jag aldrig skulle lämna. Men här insåg jag att till och med ett etablerat liv handlar om korrigering, och i nästan ett år nu har jag inte rökt. För sex månader sedan gick jag för att studera i gymmet, även om jag inte spelade sport från skolan. Stämningen efter träning är något! Men ännu trevligare – att se din reflektion i spegeln. Och mer nyligen bestämde jag mig för att uppfylla min gamla dröm, och min fru och jag gick för att studera balsalsdans! Det visar sig ännu inte mycket, men jag tror att jag har allt framför mig ".

Julia, 28 år gammal: ”I vår stadskomolsk-på-amur-jag blev pionjären: den första som installerade pumpen. Och ångrade det inte. Först älskar jag sport. Och hur skulle jag åka en snowboard, om jag inte hade någon pump? För det andra gillar jag att äta utsökt och nu kan jag äta vad jag vill, och, viktigast av allt, när jag vill. För det tredje drömde jag alltid om barn. 2010 gifte hon sig, och våren 2011 födde en son! Jag tvivlar på att jag lugnt kunde uthärda och föda ett barn på spruthästar, och ännu mer bestämmer mig för den andra. Vi väntar på honom nu!"

No Comments

Leave a Reply

Categories